6 hårrutiner för dig som tränar

Håll håret friskt och fräscht före, under och efter träning

Det är ingen hemlighet att man inte bör tvätta håret mer än ett par gånger i veckan för att hålla det friskt och starkt. Både vatten och schampo torkar ut håret och påverkar produktionen av hårets naturliga oljor, vilket på sikt kan leda till skört, torrt och frissigt hår, mjäll och kliande hårbotten. Så för dig som har en aktiv livsstil och löptränar, yogar, boxas eller kanske spelar tennis flera gånger i veckan, är det viktigt att skapa smarta hårrutiner. Här har vi samlat våra 6 bästa tips för hur du håller håret friskt och fräscht både före, under och efter träning! 

1. Skonsamma hårsnoddar 

  Att sätta upp håret i en fläta, knut eller en enkel hästsvans är både snyggt och praktiskt när du ska röra på dig. Men strama uppsättningar kan lätt bli en riktig slitage-tjuv om du använder fel håraccessoarer. Se därför till att investera i mjuka, släta hårsnoddar utan metalldetaljer som inte lämnar tryck och märken eller fastnar i håret.  

  2. Blöt håret innan poolbad 

  Ditt hår är som en svamp, så var noga med att skölja igenom håret innan du ska ta ett dopp eller simma några längder i en klorerad pool. Genom att blöta håret innan du utsätter det för poolvatten kommer dina hårstrån vara fulla av naturligt vatten, vilket gör att håret inte absorberar klorvattnet.  

  3. Hårinpackning i bastun 

  Den torra värmen från en bastu kan torka ut ditt hår på sikt, så se till att lägga en hårinpackning innan du går in i hettan. Inpackningen hjälper till att låsa in fukten och bildar en barriär mellan ditt hår och värmen.  

  4. Tvätta dubbelt 

  Gör det till en vana att schamponera ditt hår två gånger när du tvättar det. Den första schamponeringen rengör, medan den andra verkar närande. Att tvätta håret två gånger tar inte bara bort smuts och produktrester mer effektivt, utan ger också en djupare rengöring så att du kan gå längre mellan tvättar. 

  5. Kam + balsam = sant 

  Visste du att ditt hår är dubbelt så starkt när det är torrt, jämfört med när det är blött. Därför är det bra att använda en bredtandad kam istället för en borste att försiktigt reda ut vått hår med. Ett riktigt bra knep är att passa på att kamma igenom håret när du har balsam i, för att enkelt undvika tovor och onödiga ryck när du sedan sköljt och torkat ditt svall. 

  6. Hitta din signaturfrisyr 

  Att få bort håret från ansiktet höjer ditt fokus under träningen. Hitta en uppsättning som känns du och som håller från jobb till gym, som du kan enkelt och snabbt kan göra på morgonen. Din go-to-frisyr sparar dig inte bara tid, utan håller även håret rent längre!  

  } }